Aardbeving

Sinds 1986 doen zich regelmatig aardbevingen voor in Groningen die veroorzaakt worden door gaswinning. De meeste van deze aardbevingen hangen samen met gaswinning uit het Groningen gasveld. Het overgrote deel van deze bevingen (tot zo’n maximaal 2.0 op de schaal van Richter) is niet voelbaar. Voelbare aardbevingen kunnen tot schade aan gebouwen leiden. De tot nu toe krachtigste beving die het KNMI heeft gemeten in Groningen was die op 16 augustus 2012 bij Huizinge (gemeente Loppersum) met een kracht van 3.6 op de schaal van Richter.

Maximale kracht

Tot voor kort werd aangenomen dat de maximale kracht van een aardbeving als gevolg van gaswinning uit het groningen gasveld 3,9 op de schaal van Richter zou zijn. Uit recent onderzoek blijkt dat ook zwaardere aardbevingen mogelijk zijn. Voorlopig is onduidelijk met welke kracht (magnitude) rekening gehouden  moet worden. Als er een vergelijking wordt gemaakt met gas- en olievelden elders in de wereld moet, volgens experts van KNMI, mogelijk rekening worden gehouden met een maximale beving van 5 op de schaal van Richter.

Ook in de zogheten kleine gasvelden kunnen aardbevingen ontstaan als gevolg van de gaswinning. Hiervoor geldt nog steeds dat de maximale kracht 3,9 op de schaal van Richter zou zijn. Per gasveld verschilt de kans op aardbevingen. In Groningen zijn bijna alle aardbevingen gerelateerd aan de gaswinning uit het grote Groningen gasveld. De aardbevingen zullen doorgaan zolang aardgas wordt gewonnen. Ook als de aardgaswinning wordt gestopt is de verwachting dat de aardbevingen nog enige jaren doorgaan.